Астма при бебето – какво да правим?

Какви са симптомите на астма при бебетата?

 

Най-честите симптоми на астма при бебетата са учестено или затруднено дишане, задъхване, кашляне или хриптене (свистене) при дишане. Но ако бебето ви има някои от изброените симптоми само от време на време, това не означава непременно, че страда от астма.

 

Дихателните пътища при бебетата са толкова малки, че могат да се чуят хрипове (свистене), когато дишат. Хриповете се срещат доста често при деца под 3 годишна възраст, а повечето от тях израстват тези симптоми до времето, в което тръгват на училище.

 

Вашето бебе може да проявява симптоми на астма когато се е заразило с вирус, има кашлица или е настинало. Тези симптоми могат да се проявят и когато е в контакт с нещо, към което е алергично, като котешка козина или домашен прах.

 

Понякога е трудно дори за лекарите да установят, дали бебето просто има хрипове или страда от астма. Лекарят ви може да предпише на бебето ви медикаменти за астма за определен период от време, за да види дали състоянието му ще се подобри. Ако това се случи, значи бебето ви наистина има астма.

 

бебе, хрипове, астма, лекар, лечение, диагноза

 

Какво се включва в лечението на астмата?

 

При лечението на астмата могат да се използват различни инхалатори, които съдържат различни лекарствени препарати, които облекчават симптомите на това заболяване. Някои от тях отпускат мускулите на бронхите на вашето бебе, други – намаляват възпалението или предотвратяват самите астматични пристъпи.

 

Четете още: Бебето ми диша шумно – трябва ли да се притеснявам?

 

Ако бебето ви има тежък астматичен пристъп, може да се наложи да приема орални стероиди.

 

Въпреки че астмата може да бъде плашеща за вас и вашето бебе, вие не сте сами. Говорете с вашия лекар за това как можете да предотвратите развитието на симптомите на това заболяване, както и начина, по-който да контролирате пристъпите му. Говорете и с други родители – можете да се изненадате колко много семейства също имат деца, страдащи от астма.

 

астма, бебе, здраве, лечение, инхалатор

 

Можете ли да предотвратите астматичните пристъпи?

 

Астмата, подобно на други алергични състояния, често се предава наследствено. Въпреки това, има неща, които можете да направите, за да предотвратите или поне да контролирате пристъпите на това заболяване. Не пушете и не позволявайте на никого да пуши в дома ви. Тютюневият дим влошава състоянието и провокира астматични пристъпи.

 

Нещата, които могат да предизвикат астматичен пристъп са различни. При някои, той се получава при контакт с козина от домашен любимец, при други – с полени, прах или акари.

 

Няма неоспорими доказателства, че ако преместите домашния си любимец от дома си, това ще спомогне за намаляването на симптомите на астмата при бебето ви.

 

Ако нямате домашен любимец и бебето ви има астма, е по-добре да не си взимате домашен любимец. Котките предизвикват алергии по-често, отколкото кучетата.

 

Четете още: Настинката предизвиква ли ушна инфекция при бебетата?

 

Ако астматичните пристъпи са предизвикани от акари, можете да:

• изберете хипоалергенно спално бельо

• редовно почиствайте с прахосмукачка и забърсвайте прах

• проветрявайте редовно спалнята на бебето

• перете чаршафите и плюшените играчки на бебето си на 60оC

 

астма, хроничен, здраве, лечение, контрол, бебе

 

Насърчете детето си да прекарва колкото е възможно повече време на открито. Въпреки че някои астматични пристъпи могат да бъдат предизвикани от физически упражнения, спортът е полезен за детето ви, при положение, че контролирате състоянието му.

 

Какво друго трябва да знаете за астмата?

 

Астмата е хронично състояние. И въпреки че не може да се излекува, може да се контролира.

 

Въпреки, че при много бебета и малки деца астмата изчезва с възрастта, други се научават да се справят това състояние. Това им им позволява да тичат, да плуват, да играят със своите връстници без проблеми.

 

Тъй като астмата е хронично заболяване, вие ще трябва да сте в постоянен контакт с педиатъра на детето си, и да ходите на редовни профилактични прегледи. Добрите взаимоотношения с него означават, че може лесно да се обсъждате симптомите или всяко притеснение, което имате.

 

Снимки: ECohen, *~Dawn~*  Foter.com

Добави коментар