Аномалии в развитието на яйчниците

В антенаталния период от развитието на плода възниква асиметрия в развитието на яйчниците, изразяваща се в анатомичен и физиологичен превес за сметка на десния яйчник. Тази закономерност се запазва и в репродуктивната възраст на жената. Клиничното значение на състоянието се състои в това, че след екстирпация на десния яйчник много често възникват нарушения на менструалната функция и невроендокринни смущения.

 

Пълната липса (aplasia) на единия или двата яйчника е много рядко срещана аномалия, която обикновено е свързана с други аномалии в развитието. В тези случаи на мястото на яйчниците се намира фиброзна тъкан. Такава аномалия е характерна за различни видове яйчникови дисгенезии, включително и генетични — синдроми на Шерешевский —Turner.

 

Четете още: Генетични тестове при репродуктивни проблеми

 

При хипоплазия, яйчниците са малки, с недоразвит фоликуларен слой. Хипоплазията на яйчниците най-често е причина за овариална недостатъчност и се придружава от инфантилизъм на половите органи, а понякога и от нисък ръст. Клиничен симптом на овариалната хипоплазия е първичната аменорея.

 

анималии, яйчници, вродени

 

Вроденото увеличените яйчници (hyperplasia ovariorum) не дават особени отклонения в менструалната функция. Макар и рядко, могат да индуцират лапаротомия.

 

Допълнителният яйчник (ovarium accessorium) обикновено е резултат от разделяне на нормалния яйчник на две или повече части, разположени една до друга. Характерна симптоматика обикновено няма, откриването става случайно при операция по друг повод.

 

Четете още: Как с най-голяма сигурност да уплашим пациентката?

 

По-рядко се среща ектопична яйчникова тъкан, разположена на различни места в тазовата съединителна тъкан или в широката връзка. От тези заложби могат да произлязат атипично разположени яйчникови тумори, които трябва да се имат предвид при диагностични манипулации и операции.

 

Снимки: LatinaPower2009, Hey Paul Studios / Foter.com

Добави коментар