Анемия по време на бременността

По време на бременността, тялото ви произвежда по-голямо количество кръв, за да поддържа растежа и развитието на бебето ви. Ако не приемате достатъчно желязо или определени хранителни вещества, тялото ви може да е неспособно да произведе достатъчно червени кръвни телца, необходими за увеличаването на количеството кръв.

 

Нормално е да имате лека анемия, когато сте бременни. Но можете да имате много по-остра анемия  породена от ниски нива на желязо и витамини, или поради други причини.

 

Анемията ви кара да чувствате умора и слабост. Ако е по-значителна и не се третира навреме, може да повиши риска от сериозни усложнения, като преждевременно раждане.

 

анемия, бременностЕто какво трябва да знаете за причините, симптомите и лечението на анемия по време на бременността:

 

Типове анемия, която може да се развие по време на бременността

 

Няколко типа анемия може да се развие по време на бременността. Те са:

  • Желязодефицитна анемия;
  • Фолиеводефоцитна анемия;
  • Анемия, породена от дефицит на витамин B12.

 

Ето защо тези типове анемия може да се развият:

 

Желязодефицитна анемия

 

Този тип анемия се развива когато не приемате достатъчно количество желязо, за да може тялото ви да произведе необходимото количество хемоглобин. Това е протеин, намиращ се в червените кръвни телца. Той пренася кислорода от дробовете до останалите части на тялото.

 

При желязодефицитната анемия, кръвта не може да пренесе достатъчно кислород до тъканите в тялото.

 

Дефицита на желязо е един от най-честите причинители на анемия по време на бременността.

 

анемия. бременностФолиеводефицитна анемия

 

Тялото се нуждае от фолиева киселина (витамин B9), за да произвежда нови клетки, включително здрави червени кръвни телца.

 

По време на бременността, жените се нуждаят от фолиева киселина. Но в някои случаи те не приемат достатъчно количество чрез храната. Когато това се случи, тялото не може да произведе достатъчно количество нормални кръвни клетки, които да транспортират кислорода до различните тъкани в тялото.

 

Дефицита на фолиева киселина може да предизвика определени видове родилни дефекти, като Синдром на Даун.

 

Дефицит на витамин В12

 

Тялото се нуждае от витамин В12, за да може да формира здрави червени кръвни клетки. Бременните жени, които не включват месо (включително пилешко), мляко, млечни продукти и яйца са изложени на по-голям риск от развитие на дефицит на витамин В12, което също може да допринесе за развитието на родилни дефекти при плода.

 

Загубата на кръв по време и след раждане също може да предизвика анемия.

 

Следва продължение…

 

Снимки: David Castillo Dominici, design FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар