Ангина – част 2

Продължава от: Ангина – част 1

 

Ангината в различните възрасти

 

Симптомите на ангина са различни в различните възрастови групи. Най-характерните са:

 

Ангина при кърмачета

 

При кърмачета ангината не е обичайна. Но ако се разболеят, бебенцата започват да се хранят по-малко, стават раздразнителни и капризни. Възможно е да се появи и ниска температура и носен секрет.

 

Ангина при децата

 

При децата често ангината идва със силни болки в гърлото и болезнено преглъщане. Детето може да се храни по-оскъдно и да се оплаква от болки в корема.

 

Ангина при по-големите деца

 

ангина, болка, гърло, отпадналост, температура

 

При по-големите деца и юноши стрептококите в гърлото са изключително неприятни. Болката в гърлото е силна и постоянна. Често тийнейджърите прекарват болестта с висока температура и треска.

 

Ангина при възрастните

 

При възрастните обикновено симптомите са по-леки, често само лека болка в гърлото. Въпреки това са възможни и по-тежки симптоми.

 

Четете още: Какви са симптомите на аутизма?

 

Понякога лошия дъх се дължи на тонзилолити (белезникави точици по сливиците). Тези точици обикновено се откъсват при кашляне, но при някои хора хранителните частици засядат в капан и бактериите атакуват заседналата храна, вследствие на  което се образува и лошият дъх. Отстраняването на тези налепи може да се извърши от квалифициран специалист или у дома, но с повишено внимание.

 

ангина, болка, гърло, отпадналост, температура

 

Заразни ли са стрептококите?

 

Стрептококите в гърлото са заразно заболяване, което обикновено се предава чрез близък контакт, слюнка или носни секрети от инфектиран индивид, обикновено по въздушно-капков път. Поради тази причина ангината често се наблюдава в случаи, в които лицата са в непосредствена близост един до друг – в училища, колежи, университети, казарми, дневни центрове и т.н.

 

Четете още: Морбили

 

Кога трябва да потърсите медицинска помощ?

 

Хора с болки в гърлото, особено ако са придружени от висока температура или други симптоми, е добре да се консултират с лекар. Без професионална оценка е трудно да се разбере дали има стрептококи в гърлото. Освен това ангината не е единственото заболяване, което може да предизвика силни болки в гърлото (например перитонзиларен абсцес).

 

Не забравяйте, че трябва да потърсите медицинска помощ и в случай, че лечението не дава резултати в рамките на 4–5 дни.

 

ангина, болка, гърло, сливици, температура

 

Ако имате болки в гърлото или сте диагностицирани със стрептококи, трябва да потърсите незабавно помощ в спешно отделение при следните симптоми:

• затруднено дишане

• затруднение или невъзможност за преглъщане на храна и течности

• невъзможност да преглъщате слюнката си

• изключително силна болка в гърлото

• шумно дишане

• кървене в гърлото

• силно подуване или зачервяване на шията

 

Въпреки че повечето от тези признаци могат да бъдат симптоми на стрептококова инфекция в гърлото, възможно е и да са показатели на състояния като перитонзиларен абсцес, епиглотит, трахеит или ретрофарингеален абсцес. Така че не подценявайте състоянието си.

 

Снимки: Jomphong, Sura Nualpradid, arztsamui FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар