Ангина – част 1

Какво представлява ангината?

 

Ангината е заразно заболяване, причинено от инфекция със стрептококови бактерии. То води до възпаление и подуване на лигавицата в задната част на гърлото и сливиците. Това често води до силна болка в гърлото, най-вече при деца и тийнейджъри. Важно е ангината да бъде бързо диагностицирана и да се предприеме незабавно лечение, за да се избегнат възможни усложнения.

 

ангина, болка, гърло, температура, дете, стрептококи

 

Бактериална ангина

 

Ангината в гърлото се причинява най-често от инфекция със стрептококи от група А (GAS), по-специално Streptococcus pyogenes. Стрептококовата инфекция напада тъканта на фаринкса и причинява локализирана възпалителна реакция на гърлото и сливиците.

 

Тези бактериални организми много често се срещат в гърлото или върху кожата и са отговорни и за други заболявания като импетиго (инфекция на кожата). Някои хора могат да имат стрептококи в гърлото или по кожата си, без да проявяват симптоми и признаци на заболяване.

 

Стрептококите в гърлото са най-често срещани при деца и тийнейджъри в училищна възраст. Пикът им е между 5 и 15 годишна възраст. Изследванията сочат, че приблизително между 15% и 40% от случаите на възпалено гърло в тази възрастова група са причинени от Streptococcus spp. бактерии.

 

стрептококи, ангина, болка, гърло

 

Възрастните също могат да развият стрептококи в гърлото, макар и по-рядко. Проучванията сочат, че едва между 5% и 10% от случаите на болки в гърлото са причинени от стрептококи. Инфекцията най-често се появява между края на есента и началото на пролетта.

 

Причината за това е, че по време на учебната година, голяма група деца са затворени в едно общо пространство и е по-лесно разпространяването на стрептококите.

 

Четете още: Менингит

 

За успешно лечение на ангината, причинена от бактерии, се прилагат антибиотици, предписани от лекар.

 

Вирусна ангина

 

Въпреки че стрептококите в гърлото са най-честата причина за бактериално възпаление в гърлото, важно е да се отбележи, че повечето случаи на възпалено гърло в действителност са причинени от вирусна инфекция. Вирусната инфекция обикновено минава от само себе си и не изисква лечение с антибиотици. Въпреки това диагностицирането на вирусната ангина е важно, .

 

Въпреки това, идентифицирането на стрептококи в гърлото е важно за предотвратяването на потенциалните усложнения, асоциирани с това заболяване.

 

стрептококи, ангина, инфекция, болка, гърло

 

Симптоми на ангина

 

При хората, развиващи стрептококи в гърлото, симптомите обикновено се проявяват 1 – 4 дни след началото на инфекцията (инкубационен период). Симптомите могат да са по-леки или по-тежки. Болките в гърлото се появяват изведнъж, а сливиците се подуват и зачервяват. Преглъщането е болезнено, което може да доведе до дехидратация, заради липсата на адекватен прием на течности.

 

Четете още: Варицела

 

Често ангината не е толкова лесна за диагностициране само на базата на симптомите. Това е така, защото болките могат да бъдат и причинени от вирусна инфекция. Въпреки това присъствието или отсъствието на определени симптоми могат да направят наличието на стрептококи по-вероятно.

 

ангина, болка, гърло, стрептококи, инфекция

 

Като цяло симптомите на стрептококи в гърлото включват:

треска

възпалено гърло

възпалени сливици

отточни лимфни възли (цервикална лимфаденопатия)

бели петна по сливиците

 

Четете още: Конюктивит при децата

 

Важно е ангината да се наблюдава от лекар. Както вече споменахме стрептококите в гърлото най-често се срещат при деца между 5 и 15 г. Въпреки това ангината може да засегне хора на всяка възраст.

 

Продължава на: Ангина – част 2

 

Снимки: Lauren Grace Picture Place, Kaptain Kobold, emily mucha, ThrasherDave Foter.com

Добави коментар