бременност, алкохол, бебе, Фетален алкохолен синдром

Алкохол по време на бременността

 

Не е известно да има определено количество алкохол, което да е безопасно по време на бременността. Няма и определен период, в който да е безопасно да се пие. Всички видове алкохол, независимо дали са по-слаби или не, могат да навредят на нероденото бебе. На практика когато бременната жена пие алкохол, той попада и в организма на бебето.

 

Жените трябва да внимават с приема на алкохол, ако са сексуално активни и не използват никакъв контрацептивен метод. Това е така, защото жената може да забременее и да изложи бебето си на риск – много бременности са непланирани и жените разбират едва в 4-6 седмица от бременността.

 

бременност, алкохол, бебе, Фетален алкохолен синдром

 

Защо алкохолът е опасен за бебето?

 

Алкохолът от кръвта на майката преминава към бебето чрез пъпната връв. Пиенето на алкохол по време на бременността може да предизвика спонтанен аборт, преждевременно раждане, раждане на мъртво бебе, широк кръг от физически, умствени или поведенчески проблеми при бебето. Тези увреждания се обединяват под названието Фетален алкохолен синдром. Децата, страдащи от него, могат да имат следните физически и поведенчески характеристики:

отклонения в чертите на лицето, например участъка от лицето между носа и горната устна (филтрума) е гладък

глава с малък размер

по-нисък от средния ръст

ниско телесно тегло

лоша координация

хиперактивност

затруднена концентрация

лоша памет

затруднения в училище (особено в математически дисциплини)

когнитивни увреждания

затруднения с речта и езика

умствено увреждане или ниско IQ

слаби умения за преценяване и обмисляне

смущения и проблеми със съня и кърменето в бебешка възраст

зрителни и слухови проблеми

проблеми със сърцето, бъбреците или костите

 

Четете още: Алкохол и бременност

 

Кога алкохолът става опасен?

 

Няма безопасен момент за пиене на алкохол по време на бременността. Той може да предизвика проблеми в развиващото се бебе, дори когато жената все още не знае, че е бременна. Приемът на алкохол през първия триместър от бременността може да доведе до появата на необичайни черти на лицето на бебето, а по всяко време на бременността – до проблеми с растежа и развитието на централната нервна система..

 

бременност, алкохол, бебе, Фетален алкохолен синдром

 

Ако една жена приема алкохол по време на бременността, никога не е твърде късно да спре. Колкото по-скоро тя спре алкохола, толкова по-добри шансове има бебето да е съвсем здраво.

 

Четете още: 10 причини защо бременната жена трябва да спре цигарите

 

Потърсете помощ

 

Ако сте бременни или се опитвате да забременеете, но не можете да спрете алкохола, потърсете помощ. Свържете се със своя лекар. Можете да потърсите подкрепа от близките си, да обмислите консултация със специалист и да се обърнете към организации за подкрепа и борба със зависимостта към алкохола.

 

Снимки: Lamerie, willia4, Shaylor, geoffeg Foter.com

 

Добави коментар