Алкохол, кофеин и забременяване

Това, което приемате чрез храната и напитките, влияе върху абсолютно всичко в организма ви – от кръвните клетки до хормоните. Тук можете да разберете как се отразява пиенето на алкохол и приема на кофеин върху шансовете ви за забременяване:

 

Алкохол

 

Чаша вино или бутилка бира от време на време вероятно няма да намали шансовете ви за забременяване. Само се уверете че все още не сте бременни, защото акохола може да предизвика увреждане в развитието на бебето ви.

 

Това означава, че времето да бъдете „трезвеник” е между овулацията и менструацията. В случай, че имате нередовен цикъл (което ще затрудни определянето на момента на овулацията) или като цяло имате проблеми със зачеването – избягвайте алкохола, за да сте сигурни, че няма да имате проблеми.

 

Въпреки че резултатите от изследванията за влиянието на алкохола върху плодовитостта са неубедителни, някой от тях показват малка връзка между пиенето и трудността при зачеването. Затова е препоръчително да не пиете повече от 2 чаши на ден, ако се опитвате да забременеете.

 

Вижте още: Какво е планиране на бременност?

 

Кофеин

 

Резултатите от изследванията дали кофеина влияе на плодовитостта са спорни. Експертите като цяло се съгласяват, че консумацията на известно количество кофеин (по-малко от 300 мг на ден) няма да ви попречи да забременеете.

 

Ако имате проблеми със зачеването или се подлагате на инвитро оплождане, можете да прекратите изцяло приема на кофеин. Защо да рискувате с него, след като науката не е дала окончателен отговор дали ви пречи? Освен това кофеинът може да възпрепятства способността на тялото ви да усвоява желязо и калций, които са изключително важни за бременните жени.

 

Пълното елиминиране на кофеина „от раз” може да предизвика неприятни главоболия. Така че, ако сте решили да спрете приема му – по-добре го направете постепенно. Всеки ден подменяйте все по-голяма част от кафето си с безкофеиново. Веднъж щом сте свикнали с живота си с по-малко или без кофеин, можете да откриете, че чашата горещо мляко може да е много добър заместител на кафето. Освен това калцият в млякото е много добър за тялото ви.

Добави коментар