Алергия по време на бременност

Прах, гъбички, полени, котешка козина – алергените са навсякъде около вас. Ако тялото ви е чувствително към едно или повече от изброените неща, може да започнете да кихате, подсмърчате, а очите ви да започнат да сълзят. Имайте предвид, че някои от досадните симптоми не се получават в резултат на алергична реакция, а заради оток на носовите пътища, причинен от хормоналния дисбаланс по време на бременността. Освен това той може да направи алергичните пристъпи много по-тежки.

 

Какво трябва да знаете?

 

Алергиите са много чести по време на бременността. Около ¼ от бъдещите майки получават алергична реакция към нещо. Не всички влизащи в тази бройка страдат от алергия по принцип – много жени, които не са имали алергия се оплакват, че са получили симптоми само по време на бременност.

 

Какво можете да направите?

 

Говорете с лекаря си, за да определи дали вашите симптоми са причинени от запушване на носа или алергия. И ако наистина имате алергия по време на бременността си, най-добрата защита, разбира се, е нападението. Опитайте следните неща:

 

• Стойте далеч от хора, които пушат

 

И не само заради алергиите, но и заради това, че пасивното пушене е вредно за вас и за вашето неродено бебе.

 

• Опитайте се да избягвате битовата химия

 

Продуктите от типа на разредителите за боя могат да предизвикат алергични реакции.

 

• Стойте на закрито

 

Ако сте алергични към полени, опитайте се да останете на закрито където има филтриран климатизиран въздух. Ако трябва да излезете навън, носете слънчеви очила, за да предпазите очите си от полените. Като се приберете веднага свалете обувките си и измийте ръцете и лицето си.

 

Четете още: Какви са симптомите на хранителните алергии?

 

• Помолете някой друг да почисти

 

Ако сте алергични към прах вече имате извинение, за да накарате някой друг да почисти вместо вас! Помолете го да използва прахосмукачка с HEPA или воден филтър, както и да забърше пода с мокър парцал. Това е най-добрия начин да се отървете от праха в дома си.

 

• Четете етикетите на хранителните продукти

 

Ако сте алергични към определени храни – стойте далеч от тях! Четете внимателно етикетите, защото някои от съставките се крият на най-неочаквани места.

 

• Внимавайте, ако сте алергични към домашни любимци

 

Ако сте алергични към домашни любимци, уведомете вашите приятели с домашни любимци за алергията си, така че те да имат време да вземат мерки, ако им ходите на гости. А ако ви се отключи алергия към вашия собствен домашен любимец, опитайте се да го отделете поне една стая, в която той да не влиза.

 

Ако по принцип страдате от някаква алергия и приемате лекарства за нейното лечение (независимо дали са предписани с рецепта или са хомеопатични), консултирайте се с вашия лекар дали са безопасни по време на бременността. Спрете да ги пиете преди да сте сигурни. Разбира се, вашият лекар трябва да каже последната дума за всички лекарства, които искате да приемате. Въпреки това при лечението на алергии по време на бременността трябва да вземете предвид следното:

 

Четете още: Какви са симптомите на алергията?

 

• Антихистамините, които се продават без рецепта, обикновено се считат за безопасни по време на бременност, въпреки че имат някои неприятни странични ефекти, включително сънливост (и ако вече сте уморени от бременността, наистина ли искате да вземете нещо, което ще ви направи още по-изтощени?). Въпреки това преди да приемете някое от тези лекарства се консултирайте с лекаря си, за да се уверите, че са безопасни по време на бременност.

 

• Имунотерапията с инжектиране на алерген се счита за безопасна за бременните жени, но само ако ви е прилагана известно време преди да заченете. Повечето алерголози смятат, че не е добре да започнете такава терапия по време на бременността, тъй като тя ще предизвика промени в и без това променливата ви имунна система и може да доведе до неочаквани реакции.

 

• Обикновените деконгестантни съдържащи псевоефедрин не са подходящи за бременни жени. Избягвайте ги най-вече през първия триместър защото потенциалните рискове за бебето са най-високи.

Добави коментар