Алергии при бебетата – част 2

Продължава от: Алергии при бебетата – част 1

 

В тази статия:

 

Как мога да предпазя детето си от алергиите?

      • Алергия към акари

      • Животинска козина

      • Полен

      • Плесен

Има ли медикаменти, които могат да помогнат на бебето ми?

Ами противоалергичните инжекции?

Мога ли да направя нещо, за да предотвратя появата на алергии?

 

Как мога да предпазя детето си от алергиите?

 

Най-добрите начини да предпазите бебето си от различните алергии са следните:

 

• Алергия към акари

 

Акарите живеят в домашният текстил и се срещат във всяко помещение в дома. Но бебетата са изложени на тяхното действие най-често в спалнята, тъй като матраците и възглавниците имат по-голям контакт с кожата им.

 

Следните стъпки изискват много работа, но могат да подобрят състоянието на бебето ви до 60-70%:

 

Покрийте матрака на детето си с непромокаема завивка, изработена от много плътна тъкан. Избягвайте дебелите пухени завивки. Вместо тях, използвайте одеяла.

 

Перете чаршафите веднъж седмично в гореща вода, за да унищожите акарите.

 

Не оставяйте плюшените играчки да се натрупват в стаята на бебето ви. Те са като магнити за акарите. Перете редовно на висока температура любимите плюшени играчки на детето си или ги поставяйте във фризера за цяла нощ.

 

Забърсвайте праха и минавайте с прахосмукачка дома си ежеседмично, но гледайте бебето ви да е в другата стая, когато го правите. Почистването може да разпръсне прахообразните частици във въздуха. За да го предотвратите, можете да използвате мокра кърпа.

 

Обмислете инвестирането на средства в прахосмукачка с HEPA или воден филтър, който да почиства дори микроскопичните частици.

 

Ако бебето ви има остра алергия към акари, помислете за премахването на килимите и мокетите у дома и подмяната им с паркет или винилова настилка.

 

Почиствайте филтрите на климатиците ежеседмично в сезоните, в които се използват активно. Почиствайте всички отоплителни уреди.

 

Животинска козина

 

Ако детето ви е алергично към животинска козина, за съжаление единственото сигурно решение е да намерите нов дом на домашния си любимец. Това не е лесно решение, разбира се, и можете да го вземете предвид чак след обмислянето на всички останали възможности.

 

Вижте още: Как домашните животни и алергиите могат да са съвместими?

 

За да намалите симптомите на алергия, къпете домашния си любимец редовно с шампоан против пърхот (може да бъде открит в зоомагазините). Също така дръжте животинчето далеч от стаята на детето си и му забранете да се качва по мебелите.

 

Полен

 

През сезоните на разпространение на полените е почти невъзможно да ги избегнете, особено ако се разпространяват чрез вятъра. Можете да се опитате да държите детето си в затворено помещение, особено когато е ветровито, но като цяло това е нереалистично решение на проблема.

 

Това, което наистина можете да направите, е да миете косата на детето си всеки ден, в който то е било навън. Сушете дрехите му в сушилня, вместо на простора.

 

Вижте още: Как да се предпазим от есенните алергии?

 

Следете поленовият календар, който дава информация за продължителността и интензитета на цъфтежа на алергизиращите растения в България.

 

Плесен

 

Използвайте влагоуловител и климатик, когато времето е твърде топло и влажно, особено в помещенията, в които се задържа повече влага. Ако в банята ви редовно се образува плесен, почиствайте я с дезинфекциращи препарати, като разтворена във вода белина, кислородна вода или естествени съставки, като разтворено във вода масло от чаено дърво. Обмислете инвестицията във вентилационна система.

 

Има ли медикаменти, които могат да помогнат на бебето ми?

 

Да, но не давайте на бебето си нищо, преди да се консултирате с лекар, дори да може да се закупи без рецепта.

 

Вижте още: Алергия към антибиотиците

 

Лекарят ви може да предпише на бебето ви антихистамини или спрейове за носа. По-новите противоалергични медикаменти имат по-малко странични ефекти, въпреки че повечето от тях не са одобрени за използване от деца под 6 месечна възраст.

 

Ами противоалергичните инжекции?

 

Ако детето ви наистина е измъчвано от алергии, алергологът може да ви препоръча алергенна имунотерапия с инжектиране на алергена (противоалергични инжекции). Тази терапия не може да се провежда при деца под 4-6 години.

 

Противоалергичните инжекции се поставят от алерголога по определена схема и съдържат малки количества от алергена – като полен, например. Това помага на организма на детето ви да свикне с алергена с течение на времето.

 

Обичайно противоалергичните инжекции се поставят по следния начин: първите 6 месеца се поставят ежеседмично, докато тялото свикне до степен да толерира алергена колкото е възможно по-добре. В следващите 4-6 месеца се поставят 1-2 пъти месечно. В следващите 12 месеца се поставят 1 месечно.

 

Вижте още: Храни, които облекчават алергията

 

След това лекарят преценява необходимостта от продължаване на лечението. Ако противоалергичните инжекции помагат на детето ви, това лечение може да се прилага с години.

 

Описаната схема може да служи само за насока, но не може да отмени предписаната от вашия алерголог такава.

 

Мога ли да направя нещо, за да предотвратя появата на алергии?

 

Можете да намерите много противоречива информация за предотвратяването или забавянето на появата на алергии, чрез излагането или предпазването на бебето от потенциални алергени. Но реалността е такава – няма начин да предвидите дали детето ви ще е алергично към нещо и няма начин да го предотвратите.

 

Разбира се, поддържането на дома ви и в частност – детската стая, чист, без прах (акари) и плесен е добра идея, независимо дали бебето ви има алергии или не.

Добави коментар