Алергии при бебетата – част 1

В тази статия:

Какво е алергия?

Кои са най-широко разпространените алергени?

Кои са най-често срещаните алергии у бебетата?

10 знака, че детето ви страда от алергия, а не настинка

Алергиите предават ли се по наследство?

Как ще разбера, ако бебето ми е алергично към нещо?

Как да разбера към какво е алергично детето ми?

 

Какво е алергия?

 

Алергията представлява имунната реакция на организма към различни субстанции от средата, в която живеем, наречени алергени.

 

Когато бебе с алергия влезе в контакт с алерген – независимо дали го вдишва, докосва, изяжда или му е инжектиран, тялото му погрешно го възприема, като нашественик и отделя хистамини и други вещества, за да се пребори с него.

 

Тези химикали причиняват различни симптоми, като течащ нос, кихане, кашлица и сърбеж. Симптомите могат да са леки или по-тежки, могат да се появяват през различни периоди на годината (сезонните алергии, например) или да не изчезват, ако детето ви е в постоянен контакт с алергена.

 

В някои случаи алергените могат да предизвикат много остра реакция, която се нарича анафилактичен шок. Тя изисква незабавна медицинска намеса, тъй като симптомите ѝ, включващи затруднено дишане и оток, могат да бъдат животозастрашаващи.

 

Кои са най-широко разпространените алергени?

 

Различните храни, лекарства, насекоми, животински косми, прах, плесен и полен, могат да предизвикат алергична реакция у бебетата. Алергените могат да предизвикат респираторни симптоми, като алергичен ринит, да повлияят върху състоянието на кожата – да предизвикат появата на екземи, или да доведат до проблеми с червата – при хранителните алергии.

 

Малко вероятно е бебетата и малките деца да страдат от сенна хрема. Обикновено това се случва след като навършат 3-4 годинки.

 

Вижте още: Пролетна алергия при новородените

 

Кои са най-често срещаните алергии у бебетата?

 

Най-честите виновници за появата на алергии при бебетата са:

 

акарите – те са микроскопични организми, живеещи в домашният прах. 85% от хората с алергии, са алергични към тях.

животинска козина/животински пърхот

поленът – в частност дървесният и тревният

плесента – може да се развие в мокрите помещения и мазетата.

Някои бебета са алергични към пухени възглавници или вълнени одеяла. И въпреки че повечето специалисти не смятат, че децата могат да бъдат алергични към тютюнев дим, той може да обостри симптомите на алергия.

 

10 знака, че детето ви страда от алергия, а не настинка

 

Понякога е трудно да се открие разликата между алергия и настинка. Причината за това е, че симптомите се припокриват – течащ нос, кихане, кашлица, воднисти очи, запушване на носа. Но за щастие алергията има няколко издайнически знака.

 

Вижте още: Какви са симптомите на алергията?

 

Задайте си следните въпроси:

 

Изглежда ли ви сякаш бебето ви постоянно страда от настинка? Настинките обикновено отминават в рамките на седмица до 10 дни. Алергиите – не.

Носът на детето ви тече ли постоянно? Запушен ли е постоянно?

Бебето ви пипа ли постоянно носа си?

Секрета, който тече от носа на бебето ви прозрачен и воднист ли е? Или е жълт и гъст, което е по-характерно за настинката?

Бебето ви киха ли често?

Очите му червени и воднисти ли са?

Кожата под очите на бебето ви изглежда ли тъмна, лилава или синя?

Бебето ви диша ли през устата си?

Има ли упорита суха кашлица?

Кожата на бебето ви раздразнена ли е? Има ли пъпки или зачервен сърбящ обрив?

 

Ако отговорите с „Да“ на един или повече въпроси, има голям шанс бебето ви да е алергично към нещо в средата, в която живее. Бебетата с алергии, отразяващи се в запушен или течащ нос, са по-податливи към ушни инфекции, астма и синусови инфекции.

 

Алергиите предават ли се по наследство?

 

Бебетата могат да унаследят податливостта към алергии, но не е задължително да е към същите алергени, към които са алергични родителите им.

 

Например, ако единият родител има алергия към животинска козина, има 40-50% шанс детето да страда от някаква алергия. Този процент скача на 75-80%, ако и двамата родители страдат от алергия.

 

Как ще разбера, ако бебето ми е алергично към нещо?

 

Зависи колко често бебето ви е изложено на даденият алерген. Обикновено развитието на алергия към нещо отнема време. Всеки човек, който страда от алергия, има праг, който трябва да бъде достигнат преди алергенът да предизвика реакция. Затова развитието на алергия към полен, например, може да отнеме няколко години.

 

Вижте още: Как да избегнете хранителните алергии при бебетата – част 1

 

Ако бебето ви е алергично към котешка козина, може да няма никакви проблеми с котката ви през първите няколко месеца и да прояви симптомите си в последствие.

 

Как да разбера към какво е алергично детето ми?

 

Причините за алергиите могат да са трудни за откриване. В някои случаи може да се наложи да се направят медицински тестове. Една от уликите е времето, в което се проявява алергичната реакция.

 

Алергиите към плесен обикновено се проявяват в по-влажно време и са трудно различими от обикновените настинки. Алергиите към акари или животинска козина могат да предизвикат запушване на носа сутрин. Алергиите към полен се срещат по-често през пролетта, лятото и есента.

 

Вижте още: Симптоми на респираторната алергия

 

За съжаление отделянето на детето от домашният любимец за няколко дни няма да ви покаже със сигурност дали е алергично към животинска козина. Изчистването на помещението от алергените, предизвикващи алергична реакция към животинска козина (и по-специално котешката козина) може да отнеме повече от година.

 

От друга страна, ако отделите детето си от животното, например заминете на почивка и детето ви изглежда по-добре, имате добра (но не и сигурна) причина да смятате, че бебето ви може да е алергично към него. В този случай е възможно бебето ви да е алергично и към нещо друго в дома ви.

 

Ако разследването ви не дава резултати, най-добре посетете лекар. Той ще прегледа детето ви и ще ви зададе множество въпроси. Ако прецени, че проблемът се дължи на алергии, ще ви насочи към специалист – алерголог, или ще ви препоръча кръвен тест, за измерване на нивата на IgE – антитела, които се отделят в кръвта при алергия.

 

Кръвният тест не е толкова точен колкото кожният тест за алергии. Така че, ако кръвният тест не покаже нищо, алергологът ще извърши кожен тест.

 

По време на този тест, алергологът нанася малки количества от най-разпространените алергени на кожата на бебето ви. Ако то е алергично към нещо, алергенът ще предизвика реакция, която изглежда като ухапване от комар. Бебетата имат по-слаби реакции спрямо по-големите деца, но въпреки това тестът може да бъде много полезен.

 

Имайте предвид, че тестът може да ви покаже към какво е алергично бебето ви в момента на провеждането му, но това може да се промени с годините. Ако покаже отрицателен резултат на теста, но продължава да проявява симптомите на алергия, направете нов тест след 12 месеца.

 

Продължава на: Алергии при бебетата – част 2

Добави коментар