Алгебра на зачеването

Понякога, за да се случи желаната и от двамата партньори бременност, не стигат любовта и желанието за създаване на нов живот, нужно е и съвсем сериозно планиране. То може съществено да приближи момента на заветния положителен тест за бременност, а репродуктивните специалисти от МК „Д-р Щерев” предлагат математическата формула на успеха в бебеправенето.

 

Как се изчислява овулацията?

 

Всеизвестно е, че подходящият период за зачеване е овулацията. При нея т.нар. доминантен фоликул се пука и освобождава готова за оплождане яйцеклетка. Овулацията е с продължителност от около 24-48 часа. Съществуват различни възможности за установяване на настъпването ѝ, но най-сигурният си остава ултразвуковият преглед.

 

Все пак има формула, по която всяка жена може приблизително да определи деня на овулацията. Това става като се вземе датата на първия ден от последна редовна менструация (ПРМ) и към нея се добави средната продължителност на цикъла на жената. От получения резултат се изваждат 14 дни и се получава приблизителната дата на овулация.

 

Пример:

 

Първи ден на ПРМ = 01.03.2020

Средна продължителност на цикъл = 28 дни

01.03.2020 + 28 дни = 29.03.2020.

Прогнозна дата на овулация = 29.03.2020 – 14 дни = 15.03.2020

 

Освободената яйцеклетката е жизнена около 24 часа, през които до нея трябва да достигнат сперматозоиди. Те пък са с жизненост средно между 3 и 5 дни, което значи, че най-подходящите дни за планиране на опити за зачеване са непосредствено преди овулацията и на самия ѝ ден. Все пак като възможен „фертилен прозорец” или дните, когато двойката има най-големи шансове да постигне бременност, може да се приеме един период от около 9 дни, включващ 5 дни преди прогнозния ден на овулацията, денят на овулация и 3 дни след това.

 

Трябва да се има предвид, че най-добра концентрация на качествени и зрели сперматозоиди се получава при 3 до 5 дни полово въздържание. Поради тази причина е по-препоръчително в посочения фертилен прозорец половите контакти да не са всеки ден, а през ден.

 

Четете още: Как жената да разбере, кога е в овулация?

 

Време ли е за тест за бременност?

 

Има различни тестове за бременност, но основните два вида са кръвният и уринарният. Първият се прави в лаборатория и дава достоверни резултати около 10 дни след датата на зачеване. Уринарният се прави в домашни условия и може да установи бременност около 14 дни след предполагаемата дата на зачеване.

 

Имайте предвид, че датата на оплождане на яйцеклетката от сперматозоида не е задължително да съвпада с датата на половия контакт. Наличието на бледа чертичка на уринарния тест означава настъпване на т.нар. биохимична бременност, която трябва да се потвърди с нов тест около 48 часа след първия.

 

Потвърждаването на клинична бременност става чрез ултразвуков преглед за установяване на сърдечни пулсации. Препоръчително е този преглед да се извърши около 42 дни след първия ден на последната редовна менструация или в 6 гестационна седмица от бременността.

 

А ако бебето се бави?

 

Практиката на репродуктивните специалисти показва, че шансът за настъпване на бременност при нормални условия, когато всичко е видимо наред, е около 20-25% в рамките на един месечен цикъл. До третия месец след започването на активни опити за забременяване приблизително при 50% от двойките настъпва бременност, докато в следващите три месеца шансът нараства само с още 25%. Налице е над 90% възможност за забременяване след опити за зачеване в продължение на една година при здрава двойка в детеродна възраст.

 

Четете още: Фактори, влияещи на зачеването

 

Проблемното забременяване засяга около 10-15% от двойките в детеродна възраст. Едно от класическите определения за безплодие е ненастъпване на бременност при регулярни полови контакти в периода на овулация в продължение на една година при двойки в детеродна възраст и 6 месеца при жени над 35 години.

 

Липсата на зачеване в такъв период от време на опити без предпазни средства и редовен менструален цикъл е сигнал да се направят изследвания и при двамата партньори. Важно е да се знае, че причината за ненастъпване на бременност може да бъде както при жената, така и при мъжа, а много често и при двамата.

 

Кога да потърсим репродуктивен специалист?

 

Освен в посочените по-горе случаи, час при репродуктивен специалист трябва да запишете, ако са налице някои от следните обстоятелства:

 

менструалните цикли са през по-кратки интервали от време – на 21 или по-малко дни

липса на менструация за период по-дълъг от 3 месеца

нередовен менструален цикъл

два или повече аборта (спонтанни или по желание)

възраст над 35 години при жената

прекарани в миналото полово предавани инфекции.

 

Четете още: 5 начина, по които затлъстяването влияе на плодовитостта

 

Поставянето на точната диагноза е първата и най-важна стъпка при справянето с репродуктивния проблем. Личните лекари и акушер-гинеколози са първите, които посрещат двойките, при които опитите за бебе са неуспешни. Те е редно да ги насочат към специализирани клиники, защото справянето с подобни трудности понякога изисква широк набор от специалисти и възможности за прегледи и изследвания.

 

Но не забравяйте, че дори мечтаното бебе да се бави, съвременната репродуктивна медицина е толкова напреднала, че все повече двойки получават шанса да изпитат най-голямата радост – да бъдат родители.

 

Материалът е подготвен в партньорство с:

 

 

Добави коментар