Акушерска пареза – какво трябва да знаем – част 3

Автор: Адриана Рашкова – майка на 10 месечно бебе с почти възстановена ръка от акушерска пареза

Начален учител в 138 СОУ “Проф. Васил Златарски“ – гр. София

 

Продължава от: Акушерска пареза – какво трябва да знаем – част 2

 

Примерен комплекс за първите 20 дена до тръгване на физиотерапия и рехабилитация.

 

Наблюдавайте внимателно рехабилитатора и запомняйте нови упражнения, които да включвате в гимнастиката. Така всеки месец ще имате нови упражнения, които да въздействат върху различни мускули.

 

След това вие си правите комплекса от упражнения в зависимост от нараняването на ръката и насоките на рехабилитатора.

 

Изходна позиция – бебето е легнало по гръб.

Упражнение 1

упражнения, акушерска пареза, бебеДвижение в рамото – Придържайте рамото с едната ръка, а с другата хванете за китката. Повдигнете ръката нагоре, като палецът води, а лакътят е изправен. Ръката се вдига и преминава покрай ухото. Задръжте 10 секунди. Върнете в изходна позиция. Повторете 5 пъти.

 

 

 

Упражнение 2

упражнения, акушерска пареза, бебеСгъване и разгъване в лакътя – Придържайте лакътя с едната ръка, а с другата хванете за китката. Сгъване и разгъване в лакътя.

а) дланта сочи към главата на бебето – 10 пъти

б) дланта сочи надолу – 10 пъти

в) палецът сочи към главата – 10 пъти

 

Упражнение 3

Изнасяне на ръката встрани – Придържайте рамото с едната ръка, а с другата хванете ръката за китката. Изнесете ръката встрани до нивото на рамото, като лакътят е изпънат. Връщане в изходна позиция. Повторете 10 пъти.

 

Упражнение 4

упражнения, акушерска пареза, бебеЗавъртане на ръката – Дръжте ръката на 90 градуса от тялото, свита в лакътя. Хванете китката между два пръста и придвижете долната част на ръката (предмишницата) нагоре, докато се види дланта. Задръжте 10 секунди. Върнете в изходна позиция. Повторете 5 пъти.

 

Упражнение 5

акушерска пареза, упражнения, бебеВъртене на предмишницата – придържайте горната част на ръката с едната ръка близо до тялото, а с другата хванете китката. Завъртете предмишницата, така че дланта да сочи нагоре. Задръжте 10 секунди, след това завъртете надолу. Повторете 5 пъти.

 

 

 

Упражнение 6

Хванете с ръка рамото, а с другата – предмишницата. Придвижете предмишницата до средата на корема, като сгъвате в лакътя. След това изнесете ръката встрани и нагоре от тялото, като опънете в лакътя. Движението наподобява взимане на кърпичка от противоположния на ръката джоб и изхвърлянето й нагоре. Повторете 10 пъти.

 

Упражнение 7

акушерска пареза, упражнения, бебеСгъване и разгъване на пръстите – Придържайте китката с едната ръка, а с другата сгъвате и разгъвате пръстите . Повторете 10 пъти.

 

 

 

 

Упражнение 8

упражнения, акушерска пареза, бебеВъртене на китката – Придържайте китката с едната ръка, а с другата хванете дланта. Сгънете китката напред и назад. Завъртате наляво, надясно. Повторете 10 пъти.

 

 

 

Упражнение 9

Поставете ръката с длан надолу, пръстите са опънати. Разперете пръстите, след това ги съберете заедно. Повторете 10 пъти.

 

Упражнение 10

Бебето е легнало по корем. Главата е обърната към пострадалата ръка. Хванете китката и придвижете нагоре ръката до нивото на рамото. Завъртете я, така че дланта да сочи към лицето и леко я опънете. Ръката, рамото и брадичката трябва да са в една линия. Задръжте известно време – в началото по няколко секунди, постепенно увеличете времето до 1-2 минути.

 

Освен комплекса от упражнения е необходимо ръката да се държи в определено положение. Когато бебето е легнало по гръб, пострадалата ръка се изнася на нивото на рамото и се сгъва в лакътя под прав ъгъл, с длан нагоре. Ръката в това положение се закрепва неподвижно за леглото с безопасна игла за 1-2 часа, прави се почивка от 2-3 часа и пак се връзва.

 

За възвръщане на чувствителността на ръката след къпане може да я подсушавате по енергично с кърпа или да я увивате последователно в различни материи – коприна, след това памук, след това вълна.

 

масаж, акушерска пареза, бебе

 

2. Масаж – много е важен. Преди да се направят упражненията задължително се прави масаж. Целта – подобряване на кръвообръщението и оттук по-доброто снабдяване на клетките с кислород и тяхното захранване. Така се подпомага заздравяването им. Масажът започва от пръстите нагоре. Масажира се всяка част на ръката – пръстите, китката, от китката до лакътя и от лакътя до рамото. Задължително продължителен масаж се прави и на рамото, врата и на гърба в областта на лопатката, която е изпъкнала. Поради увреждането мускулите не действат и не могат да я държат. Целта е да се прибере лопатката, освен със съответните упражнения и с масаж.

 

Продължава от: Акушерска пареза – какво трябва да знаем – част 2

 

Снимки: Praisaeng FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар