Акушерска пареза – какво трябва да знаем – част 2

Автор: Адриана Рашкова – майка на 10 месечно бебе с почти възстановена ръка от акушерска пареза

Начален учител в 138 СОУ “Проф. Васил Златарски“ – гр. София

 

Продължава от: Акушерска пареза – какво трябва да знаем – част 1

 

Какво да правя?

 

На първо време не се отчайвайте. Разберете от педиатъра в болницата до колко е минал отокът на ръката и кой е първия възможен ден, в който да започнете упражняването на ръката. Правете упражнения по 4-5 пъти на ден. Колкото повече упражнения, толкова по-добре. Съобразете с бебето, ситуацията, но не падайте под 3 пъти на ден.

 

Сутрин, когато се събуди детето, можете да правите масаж и гимнастика на цялото тяло, този който се препоръчва за всички бебета и към него да прибавите упражненията за ръката. Използвайте и книгата на Доротея Панталеева „Пълно двигателно развитие на бебето„. Когато бебето навърши 20 дена се обърнете към специализирано заведение (за София това е Медицински център по детски болести към Педиатрията, на ул. Найден Геров 2) , където специалисти ще започнат лечение с физиотерапия и рехабилитация. Под тяхно ръководство ще вървите по пътя на лечение на ръката.

 

Четете още: Хитринки при масажа на бебе

 

Физиотерапията е задължителна и основната при лечението на АП, но също така е много важно да продължите с упражненията и вкъщи.

 

• Обличане на бебето – първо се облича пострадалата ръка, а след това здравата. Събличането става в обратен ред – първо се съблича здравата ръка, а след това пострадалата. Обличайте бебето в по-свободни дрехи, докато започне движението на ръката, за да се избегне притискането на ръката при обличане и събличане.

 

• Позиция на ръката – при кърмене, гушкане, носене на бебето и други ежедневни дейности няма изисквания за това как да стои пострадалата ръка, само се стремете да не виси и винаги я поставяйте в някакво положение. Когато бебето е легнало по гръб, под ръката (под рамото, мишницата и лакътя) поставяйте кърпа, пелена или нещо подходящо, което да повдигне ръката, за да не е отпусната.

 

Когато слагате бебето да спи, можете да го поставяте и на засегнатата страна, но за по- кратко време.

 

 

Какво да имаме предвид при упражненията вкъщи

 

 

акушерска пареза, упражнения, физиотерапияНервите могат да се възстановяват. Дори прекъснат, нервът расте и може да се възстанови. Расте по 1 инч на месец или около 2,5 – 3 см. Проблемът са мускулите, които докато се възстановява нерва, няма какво да ги задвижва и те се обездвижват и атрофират, в резултат  – не могат да се възстановят. Затова всеки ден след раждането на детето е важен. Колкото по-рано се започне с упражнението на ръката, толкова по-добър ще е крайният резултат. Нашата цел е да не дадем възможност на мускулите да бездействат, а да ги стимулираме с движения и упражнения.

 

 

Четете още: 10 въпроса за бебето към лекаря през първата седмица

 

 

1. Пасивните упражнения (друг човек извършва упражненията вместо бебето) се правят ежедневно – по 4-5 пъти на ден, като в зависимост от степента на възстановяване броят им постепенно намалява. Комплексът от упражнения се променя, обогатява и развива с порастване на детето и увеличаване възможностите на движение на ръката. Упражненията се правят бавно, внимателно, само докато се усети лека съпротива, правят се на импулси – редуване на 3-4 движения с кратка пауза. Общият брой на движенията за едно упражнение е около 10-15 пъти. В началото започнете с 10 движения и след това ги увеличете. Вие ще усетите детето и ще прецените по колко движения да правите.

 

 

акушерска пареза, упражнения, физиотерапия

 

Наблюдавайте внимателно рехабилитатора и запомняйте нови упражнения, които да включвате в гимнастиката. Така всеки месец ще имате нови упражнения, които да въздействат върху различни мускули.

 

Продължава от: Акушерска пареза – какво трябва да знаем – част 3

 

Снимки: MichaelEClarke, ljfullofgrace, Benjamin Haas, Foter.com

Добави коментар