Ако новороденото има настинка

Вие ще се научите да разбирате кога бебето ви не се чувства добре. Можете да определите, че бебето има настинка, ако има запушен нос и кашлица. Ако носа на бебето отделя секрет, то той трябва да се премахне със спринцовка или специална помпа.

 

Важно е дихателните пътища да бъдат отворени, така че бебето да диша докато приема мялко. Ако използвате овлажнител, то го почиствайте добре, за да го предпазите от бактерии и плесени.

 

Ако новороденото има висока температура

 

Температурата може да е знак за сериозна инфекция. Обадете се на лекаря, ако бебето има температура над 37.8 градуса.

 

Четете още: Съвети за здравето на бебето

 

Лекарства

 

Използвайте лекарствата много внимателно, след като говорите с педиатъра. Ако имате въпроси за някое лекарство, говорете с педиатъра си. Следните съвети ще ви помогнат с рецептата или аптеките:

 

Познавайте действието на лекарството: Трябва да познавате действието на лекарството. Например да намали температурата или да спре кашлицата.

 

• Преди да дадете каквото и да е лекарство на бебето си, прочетете страничните ефекти и нежелани реакции на листовката. Например лекарството може да предизвика диария или болка в стомаха. След това наблюдавайте дали бебето ви няма някои от тези реакции.

 

• Научете признаците на алергичната реакция.

 

Ако мислите, че бебето ви е алергично към някое лекарство, обадете се на педиатъра веднага. Ако бебето ви има проблеми с дишането се обадете на спешна помощ.

 

Четете още: 10 въпроса за бебето към лекаря през първата седмица

 

Когато давате на новороденото лекарство, дайте точно това което е предписал лекарят. „Точно” означава – точно време, точна доза, точно лекарство.

 

• Точно време – Някои лекарства трябва да се прилагат с храна или само веднъж на ден. За да не забравите, кога трябва да дадете лекарството на бебето, можете да си запишете времето за всяка доза.

 

• Правилната доза – Уверете се, че давате правилната доза, чрез уред за измерване. Повечето лекарства си имат собствен инструмент за измерване. Правилната доза означава също да давате лекарството толкова дълго, колкото лекаря е предписал. Ако той е предписал лекарство, което трябва да се дава 5 дни, то давайте лекарството точно 5 дни, дори и ако новороденото изглежда добре на 3-тия ден.

 

• Правилно лекарство – Преди да дадете лекарството на вашето новородено, уверете се, че то е точно това, което е предписал лекарят. Бъдете много внимателни да не дадете на новороденото лекарство, което не е предписано за него. Проверете също срока на годност.

 

Ако случайно дадете на бебето си погрешно лекарство, вземето с вас опаковката и се обадете на лекаря си. Ако той не отговаря се обадете на спешна помощ.

Добави коментар