Акваспининг (Aquaspinning) – влезте във форма, без да товарите ставите

Отслабване, оформяне и тонус без риск за колене, глезени и кръст

 

Ако искате да поспортувате, но досадните болки в ставите не ви позволяват, може би е добре да се обърнете към безопасната аеробика. От години упражненията във вода се използват с цел рехабилитация. Неотдавна обаче медицинските подходи бяха обединени със спортната наука, в резултат на което се появи система, с помощта на която хора с хронични болки в колене, глезени, тазобедрени стави или кръст могат да се върнат в света на активното движение – системата Акваспининг.

 

Какво е акваспининг?

 

Това е групова аеробна програма от упражнения, изпълнявана в басейни на специални машини, наречени акваспинери.

 

Последните много наподобяват колела без гуми, потопени във вода. 

 

Обикновено продължителността на една спининг сесия е четирдесет и пет минути до час.

 

Всяка акваспининг група се води от инструктор, който определя темпото, показва упражненията, регулира машините и се грижи за безопасното изпълнение на движенията от трениращите. Изборът на музика също е задължение на водача.

 

Какво включва един акваспининг тренировъчен час?

 

Тренировката започва с въртене на педалите с бавно темпо с цел постепенно увеличаване на кръвообращението в долната половина на тялото и кръгови движения с ръце за разгряване на рамене, гръб, мишници и предмишници.

 

След въвеждащата част започва активният спининг. Темпото му зависи от напредналостта на групата, възрастовата граница на участниците и тяхното здравословно състояние.

 

Възможно е въвеждане на индивидуално темпо. Тук се правят циклични серии от различни движения в ритъм с музиката, променя се позицията на тялото и в частност на торса, а въртенето, без да е бързо, е наистина изтощително заради съпротивлението на водата.

 

Завършекът е стандартен за всяка аеробна програма – стречинг.

 

Сигурно ви е чудно какви стречинг упражнения могат да се правят в басейн. Уверявам ви, инструкторите ще ви покажат начини да разтегнат безопасно всяка упражнявана мускулна група.

 

Какви бонуси има системата акваспининг?

 

·         натоварва нестандартно бедрената и седалищната мускулатура, дори и тренирани хора споделят за мускулна треска след първата сесия;

·         щади стави, ставни връзки и гръбначния стълб – водата заменя силата на гравитацията със съпротивление;

·         не изисква предишен опит, може да бъде първата ви кардио програма;

·         подходящ е за мъже и жени, дори и в сериозно напреднала възраст – стига тренирането да е съгласувано с медицинско лице, няма горна граница за спортуващите;

·         подходящ е за много пълни хора, тъй като облекчава работата на мускулите, позволява кардио тренировка без рязко настъпване на умора и така щади сърцето;

·         широка приемственост на трениращите, съпротивлението на водата натоварва еднакво добре и млади и по-възрастни спортуващи, като нивото на натоварване зависи от регулацията на акваспинера и темпото в групата.

 

За кого е предназначен акваспинингът, може ли да опитам?

 

Това е една от най-безопасните аеробни програми. Движенията в нея са всичко друго, но не и агресивни. Подобно на водната аеробика, спинингът натоварва цялото тяло, но за разлика от нея е доста по-лесен за заучаване. Понякога е желаната стъпка преди нея.

 

Не се притеснявайте от годините си, в САЩ например акваспинингът се радва на изключителна популярност от страна на хората на средна и напреднала възраст. Последният  е интегриран в много почивни домове за възрастни хора (санаториуми).

 

Нека младите четящи не се подвеждат, това не е аеробна програма "за баби и лели", тя просто е подходяща за тях. Виждал съм активни групи, в които кардиото е на много сериозно ниво, а горната възраст е тридесет и три години.

 

И още нещо – не се изисква да умеете да плувате. Тренировките се провеждат на средна дълбочина 1.55 метра.

 

Какво ми е нужно, за да отида на акваспининг?

 

Бански костюм, акваспининг обувки и разбира се, място, където да провеждате тренировките си.

 

Ако сте от онези щастливци със собствен басейн и сте си закупили спинер, може би ще ви трябва запис със спининг тренировка, който да следвате.

 

 

 

Източник: Акваспининг (Aquaspinning) – влезте във форма, без да товарите ставите

Добави коментар