Аднексит – симптоми и лечение

Аднекситът представлява възпаление, което обикновено засяга маточните тръби и яйчниците, но би могло да достигне и до матката. Лезиите, които се получават в следствие на възпалението, се появяват по-често във фалопиевите тръби и по-рядко в яйчниците и матката.

 

За съжаление все повече жени и то млади, страдат от това заболяване. Статистиката показва, че една от всеки 4 жени страда от аднексит и в 60% от случаите инфекцията става хронична.

 

Причини за появата на аднексит

 

Най-често срещаната причина за аднексит е инфекция, която се предава по време на полов акт без презерватив. В този случай, на лечение трябва да се подложат и двамата партньори. Други възможни причини са вагиналните инфекции (вагинит) или маточните инфекции, които могат да преминат към фалопиевите тръби.

 

аднексит, инфекция, фалопиеви тръби, лечение, симптоми

 

Инфекцията, която се получава при апендицит също може да премине през тъканите, свързващи апендикса с яйчниците и това да доведе до развитие на аднексит. В този случай аднекситът се явява вторично заболяване на апендицита. Тази инфекция е едностранна.

 

Излагането на сериозни температурни амплитуди или седенето на студени повърхности, като бетон, стълби или камък, могат също да спомогнат за появата на аднексит.

 

Четете още: 10 правила за интимната хигиена

 

Диагноза и симптоми на аднексит

 

Аднекситът обикновено засяга и двете фалопиеви тръби, но обикновено възпалението е по-силно изразено в една от тях. Там се проявяват и симптомите.

 

Симптомите на остра форма на аднексит включват:

• болки в долната част на корема от едната или двете страни – тя може да е тъпа или да стане по-силна, обикновено при уриниране или дефекация

• висока температура

• засилено вагинално течение

• менструални смущения – особено тежки кръвоизливи или продължителна и болезнена менструация

• гадене и повръщане, главоболие, често уриниране в малки количества

• неразположение

 

аднексит, инфекция, фалопиеви тръби, лечение, симптоми

 

Усложнения на аднексит

 

За съжаление, най-сериозното и най-често срещаното усложнение на аднексита е безплодието. За да забременее една жена, трябва яйцеклетката ѝ да бъде оплодена от сперматозоид по време на овулация. Това се случва в маточните тръби.

 

Ако една жена обаче има аднексит, фалопиевите тръби са стеснени и е възможно яйцеклетката да не бъде освободена. Това може да е сериозна пречка за естественото забременяване.

 

Четете още: Могат ли басейните да са причина за гъбична инфекция?

 

Лечение

 

Тъй като аднекситът е инфекция, той се лекува с антибиотици. Лекарят може да предложи лечение преди резултатите от антибиограмата (тест, използван за определяне на чувствителността към различните антибиотици на конкретната пациентка). Лекарят може да предпише широкоспектърни антибиотици или такива, които са се доказали като високо ефективни в практиката му. За аднексита има лечение. Ако забележите симптоми, веднага посетете своя лекар.

 

Снимки: pedrosimoes7, Francagimenezcastañares, be creator Foter.com

Добави коментар