Агресията при децата

Превръщат ли се изблиците на раздразнение на вашето дете в най-лошия ви кошмар?

 

То хапе, удря, крещи… Има всички признаци на агресивно поведение. В тези случаи възрастните се разтройват дори повече и от детето, защото не одобряват подобно поведение.

 

Какво можете да направите?

 

Първо, разберете, че има разлика между гнева и агресията. Гневът е емоция, с която всички трябва да се справяме, а агресията включва насилие и разруха. Възрастните имат ясна представа за разликата между гняв и агресия и знаят, че никога не трябва да прибягват до второто. Отрицателните емоции при децата обаче, като гняв, тъга и разочарование, лесно водят до проява на агресивно поведение.

 

Понякога гневът е призив за внимание или пък е опит на децата да прикрият страха си или неизразена тъга. Най-добрият начин да помогнете на детето си е да го научите да разбира чувствата си.

 

дете, гняв, гнева, агресия

 

Покажете му, че ви е грижа за него и че винаги ще сте до него. Наказанието и мъмренето трябва да е последния ви вариант за действие. Ето, няколко съвета, които да вземете под внимание, когато си имате работа с гневни и агресивни деца:

 

Вижте още: Няколко думи за детската агресия

 

• Обръщайте внимание на детето си

 

Обръщайте на детето си достатъчно внимание – то жадува за него. Говорете с него и прекарвайте по-голямата част от свободното си време с него.

 

• Проявявайте интерес

 

Проявявайте интерес към дейностите и хобитата на детето си, когато то иска да говорите за тях. По този начин детето ви няма да прибягва до гневни изблици, за да привлече вниманието ви. Играйте заедно и се забавлявайте.

 

дете, гняв, гнева, агресия

 

• Поощрявайте детето си при добро поведение

 

Детето ви няма нужда непременно от подаръци или лакомства, за да се чувства щастливо. Едно обикновено „Благодаря” може да го накара да се чувства прекрасно. Кажете му колко много ви харесва, когато си оправи леглото или се грижи за малкия си брат или сестра. По този начин детето ви ще знае, кое поведение харесвате и какво ще очаквате от него.

 

Вижте още: Окуражаващи думи за вашето дете

 

• Покажете ясно, че агресивното поведение е неприемливо

 

Бъдете строги, когато му отправяте послението, че хапането, удрянето и изобщо насилието са недопустими.

 

• Намерете причината за гнева му

 

Наблюдавайте детето си и дейностите, които върши, за да разберете, какво точно предизвиква гнева му. Понякога незначителни неща могат да го разстроят. След като разберете, какво предизвиква гнева у детето ви, намерете изход от ситуацията. Например, ако сутрин се събужда с гневно избухване, го оставете да поспи няколко минути повече, за да се успокои.

 

дете, гняв, гнева, агресия

 

• Бъдете любящи към децата си

 

Така те ще се чувстват сигурни и обичани и ще са по-малко склонни към нервни изблици.

 

• Говорете с детето си за проблемите

 

Вижте още: Реални последици за лошо поведение

 

В стресови ситуации, отделете време да обясните на детето си какво точно се случва. Например, ако семейството ви минава през развод, е необходимо да обясните ситуацията и да предотвратите негативните последиците.

 

• Бъдете модел за подражание

 

Бъдете добър модел за подражание на вашето дете. Няма да помогнете на детето си, ако самите вие сте гневни и разстроени.

 

дете, гняв, гнева, агресия

 

• Ако е ядосано не значи, че детето ви е лошо

 

Това може да е израз на чувство за несигурност и страх. Независимо от причината, ваш дълг е като родители да помогнете на детето си да се справи с негативните емоции.

 

Снимка: David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар