Абортът

Милиони жени са изправени пред проблема непланирана бременност всяка година. Ако вие сте забременели, без да сте го планирали, имате три възможности пред себе си – аборт, осиновяване и родителство.

 

Независимо дали мислите да направите аборт, помагате на жена да реши дали абортът е подходящото решение за нея, или просто сте любопитни относно тази тема, във вас могат да възникнат много въпроси.

 

Най-честите въпроси, които жените си задават, когато обмислят дали да направят аборт са:

 

Как да разбера дали абортът е правилният избор за мен?

 

Ние всички се изправяме пред множество важни решения, които трябва да вземем през живота си. Какво да направят при непланирана бременност е важен и обичаен проблем, с който се сблъскват много жени.

 

Жените правят аборт, защото са загрижени за себе си, семейството си или за тяхното бъдещо семейство. Ситуацията при всяка жена е различна и само вие може да прецените, какво е най-доброто решение във вашият случай. Ако се опитвате да решите дали абортът е правилният избор за вас, може да ви е от полза правенето на списък с предимствата и недостатъците на тази процедура. Помислете за това, кои предимства и недостатъци са най-важни за вас. Помислете как се чувствате и какво мислите за аборта, какво искате в живота или за бъдещото си семейство.

 

Някои неща, за които трябва да се запитате, ако мислите да направите аборт са:

 

– Готова ли сте да станете майка?

– Можете ли да си позволите да имате дете?

– Можете ли да си позволите да направите аборт?

– Какво би означавало за бъдещето ви и за семейството ви, ако имате дете сега?

– Бихте ли дали детето си за осиновяване?

– Имате ли силни религиозни вярвания относно правенето на аборт?

– Какво мислите за другите жени, които правят аборт?

– Колко е важно за вас мнението на другите хора относно вашето решение?

– Ако направите аборт – можете ли да го преодолеете?

– Някой пристиска ли ви да направите аборт?

 

Помислете за това, какво означават вашите отговори за вас. Може да искате да ги обсъдите с партньора си, някой от семейството, приятел или религиозен съветник.

 

Кой може да ми помогне да реша?

 

Жените могат да се чувстват сами и изолирани, когато обмислят да направят аборт. Може да почувствате, че е трудно да говорите с хората, от които обикновено търсите подкрепа. Някои хора могат да бъдат много осъдителни и да ви накарат да се почувствате виновни за своето решение. Потърсете хора, за които знаете, че ще ви подкрепят и които ще разберат, че се опитвате да направите най-доброто за себе си, за семейството или бъдещето си.

 

аборт

 

Повечето жени търсят подкрепа в своите съпрузи, партньори, семейства, здравни заведения, религиозен съветник, преди да вземат решение за своята непланирана бременност. Много жени отиват в болницата заедно със своите партньори. Но не е необходимо да казвате на никого, ако сте над 18 – от вас зависи с кого ще споделите.

 

Колко скоро трябва да реша?

 

Абортът е относително безопасен, ако се извършва в специализрано медицинско заведение от специалист. Сериозните усложнения са редки, но рискът за здравето се увеличава с напредване на бременността. Абортите, които са извършени по медицински показания в по-късна бременност могат да са по-сложни, но въпреки това са по-безопасни от самото раждане.

 

Важно е да си дадете достатъчно време, в което да вземете най-доброто за вас решение. Но е необходимо да разберете, че рисковете за здравето ви се увеличават с напредване на  бременността, така че не чакайте твърде дълго.

 

Ако решите да направите аборт, е задължителна консултацията с вашият лекар, с който да обсъдите различните методи, които се прилагат. Може да се наложи да го направите в клиника или да ви предложи хапче за аборт.

 

Има ли дългосрочни рискове от аборт?

 

Има много митове за рисковете от аборта, но фактите са следните:

– абортът не причинява рак на гърдата;

– аборт, при който не е имало усложнения, не създава проблеми за бъдещи бременности както и за вродени дефекти, преждевременно ражадане, извънматочна бременност, спонтанен аборт или детска смърт.

 

Как ще се чувствате след това?

 

Палитрата от различни емоции са нормални след аборт. Няма „правилен” начин по който да се чувствате. Някои жени чувстват гняв, съжаление, вина и тъга за известно време. Тези чувства могат да бъдат доста силни.

 

При някои жени абортът може да е от огромно значение, наподобяващо краят на дълга връзка, загуба на работа или раждането на дете. Може да е много стресиращо и трудно. При други жени емоционалното възстановяване е по-лесно.

 

Сериозните дълготрайни емоционални проблеми след правенето на аборт са толкова чести, колкото и след раждане. По-вероятно е да се появят заради определени причини. Например, ако жената  е емоционално нестабилна, ако тя няма хора, които да я подкрепят в живота и, или ако се налага да прекрати желана бременност, тъй като нейното здраве или здравето на плода са в опасност.

 

Снимки: David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар