Абортът в миналото засяга ли шансовете за забременяване?

Вероятно не. Въпреки това, в редки случаи множеството дилатации (разширяване на цервикалния канал) и кюретажи (изстъргване на лигавицата на матката) могат да доведат до образуване на белези в горната част на шийката на матката или вътре в самата матка. С процедурата, наречена хистероскопия (при нея малка камера се поставя през шийката на матката в маточната кухина) може да се провери за наличието на този проблем. Обикновено ако има някакви проблеми със съединителната тъкан, те могат да се оправят на момента.

 

Но дори и да нямате проблеми, трябва да знаете, че всяка процедура, при която която шийката на матката се разширява (необходима стъпка по време на повечето аборти) може да я отслаби.

 

аборт, репродуктивни

 

Четете още: Често срещани причини за репродуктивните проблеми при жените

 

Ако сте имали повече от един аборт и забременеете отново след време, може да разберете, че имате състояние, което е известно като скъсена шийка на матката, което се получава по време на бременността. Тогава се налага да ви бъде направен серклаж – това е малка оперативна интервенция, с която се поставя шев на маточната шийка, за да се запази затворена по време на бременността. Конецът може да се свали около 2 седмици преди термина, или когато лекарят прецени.

 

Положителната страна, е че щом успявате да заченете, значи имате овулация и фалопиевите ви тръби са проходими.

 

Снимки: stockimages, Witthaya Phonsawat FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар